Fotós alapismeretek- Milyen gépet vegyünk?

hogyan válasszunk gépet objektívFényképezőgép nélkül nem lehet fényképezni. Legalábbis a hétköznapi értelemben nem. Ezért, aki fotózni akar, mindenképpen szüksége van egy megfelelő masinára. Kérdés azonban, hogy alapvető ismeretek nélkül, hogyan kezel majd egy egy komolyabb gépet? Sehogy. Sokakat látok drága géppel automata módban fotózni. Az, hogy valaki meg tud venni egy drágább modellt még nem teszi őt profi fotóssá. Van néhány kérés, amit fel kell tennünk magunknak vásárlás előtt.

Az első. Rendelkezünk-e elegendő szaktudással, vagy kezdők vagyunk, és tanulni szeretnénk? Fontos szerepe van a fizikának, különösen a fénytannak a fotózásban.  Van egy művészetismereti része az ismeretanyagnak, de a kémia, és az elektronika, valamint a matematika is jelentős részt képvisel a tudásanyagban. Ha ezek nincsenek meg,akkor inkább egy olcsóbb belépőszintű gépet keressünk. Ezekkel remek képeket készíthetünk, sőt a gép még segít is. Lehet tükörreflexes, vagy egy bridge gép. Én teljesen kezdőknek utóbbit javaslom, ugyanis egy ilyen géppel nem kell sokat költeni plusz kiegészítőkre.

Egy tükrös gép esetében legalább három-négy objektív szükséges a jó kihasználáshoz. Ezek pedig nem olcsók. Egy bridge esetében olyan beállításokat is kipróbálhatunk, amit egy komolyabb gép tud, ugyanakkor nem kell sok kiegészítőt vennünk. Néhány szűrőt azért érdemes beszerezni. Természetesen ennek a géptípusnak is megvannak a határai. A fény például csak egy meghatározott nyíláson jut el az érzékelőhöz. Digitálisan ugyan javít a gép, de mégsem ér fel egy komolyabb tükrös géppel. Tanulni, viszont a sokoldalúsága miatt a legjobb. Ha már mennek az alapok, jöhet egy tükrös gép. Akár egy középszintű is, hiszen a tudásunk, már meg fogja haladni a belépő szintű gépeket.  Ha gyakorlottak vagyunk, akkor lehet egy középkategóriás gépet választani. Ebben az esetben, már érdemes jól megválasztani a vázat, hogy építhessünk köré egy jól használható objektív és eszköz készletet.

Milyen célra kell  gép? Ha tanulni szeretnénk, akkor egy bridge a legjobb és legolcsóbb megoldás. Amennyiben szívesen költünk többet, akkor egy belépő szintű tükörreflexes gép három-négy objektívvel.jó választás. Ha csupán dokumentálásra kell, akkor egy kompakt gép is elég lehet. Tudni kell azonban, hogy ezek a gépek, nagyon kicsi lencsékkel készülnek így bizonyos fényviszonyok között nem a legjobbak. Ugyanez igaz a telefonba épített gépekre is. A legtöbb modell nem enged sok lehetőséget a fotózni vágyónak. Néhány alapbeállítást azért lehet állítani, de művészi tevékenységre tanulásra kevéssé alkalmasak. Leginkább a komponálást lehet velük gyakorolni. Dokumentálásra azonban elegendők. Ha videó funkció is fontos számunkra, akkor szintén a bridge, és a tükrös gépek jöhetnek szóba.

Mennyit szeretnénk költeni? Nagyon fontos szempont. Ha hosszabb távra tervezünk, és komolyan akarunk foglalkozni a fényképezéssel, szükségünk lesz egy megbízható alapra. A tudásunknak megfelelően egy komolyabb bridge, vagy egy belépő,vagy haladóknak szánt tükrös gép lehet. Mindegyik kategóriában komoly különbségek vannak ár-érték arányban. A saját tudásunkat összhangba kell hozni a gép tudásával, és a használat céljával.

Egy szappantartónak becézett kompakt gép is kerülhet annyiba, mint egy belépő szintű tükörreflexes masina. A két gép tudása azonban fényévekre van egymástól. Amennyiben nem akarunk beállításokkal bajlódni, és fejlődni sem, akkor egy automata kompakt gép megfelel nekünk. Az árát, pedig a pénztárcánk szabja meg. Manapság azonban a telefonokban is van dokumentálásra alkalmas fényképező funkció. Sőt, az okostelefonokkal már egészen jó digitálisan javított képeket, videókat készíthetünk. A kompakt kategóriát ma már meghaladta a kor.

Összefoglalva tehát, a legfontosabb szempontok:
Mi a célunk?
Mennyi az ismeretünk?
Mennyit szeretnénk költeni?

Egy kezdőnek, belépő szintű tükörreflexes gép tökéletesen elég az alapok elsajátításához. Ugyanakkor az objektívekkel kiegészítve körülbelül annyiba fog kerülni,mint egy közepes szintű váz. Olcsóbb, egy komolyabb bridge amihez nem kell objektív szett, viszont kisebb méretű fotókat készít a tükrösnél. Bár az újabb modelleknél ez nem feltétlenül igaz. A sokoldalúsága okán tanulni az egyik legjobb megoldás. Alaposan meg kell gondolni, melyik modell mellett döntünk,de ha jól választunk akkor egy bridge után már egy középkategóriás tükrös gép a következő lépés. A beállításai a komolyabb modelleknek ugyanis felérnek egy haladó kategóriás olcsóbb tükrös gépével. Természetesen nem ugyanolyan, már csak az objektív csere hiánya miatt is, ám pixelszámban záridőben, egyéb funkciók használhatóságában mindenképpen jó opció.

Egy haladó tanulónak érdemes egy sokoldalú jól használható, jól bővíthető vázat venni, ami évekig remek eszköze lesz.Kategórián belül is hatalmas eltérések lehetnek, ezért mindig alaposan át kell tanulmányozni az adott típust, és el kell dönteni mi az értékesebb számunkra. Például, pixelszám, vagy sebesség?  Alapvetően minden fényképezőgéppel lehet jó képeket készíteni, de ismerni kell a gép határait. Egyes gépek egyszerűen nem alkalmasak bizonyos feladatokra,míg mások pont arra lettek tervezve.  Írhatnék még oldalakat erről, de ezek a legalapvetőbb szempontok. Mindig az egyéni célok szabják meg ki mit vegyen.